top of page

Tuottajan loppukaneetti

AGMAn tuottajana helmikuusta 2023 alkaen työskennellyt Jane Kärnä jatkaa kesän jälkeen kohti uusia haasteita. Mitä AGMAssa työskentelystä jäi käteen ja erityisesti mieleen? Jane kirjoitti AGMA-ajastaan blogiimme ennen kesälomia.

Tuottaja Jane Kärnä juontamassa Välittäjä-palkintojen jakoa toukokuussa 2024. Kuva: Teemu Kuusimurto

Päädyin AGMAan alkujaan vähän vahingossa ja yllättäen. Välittäjätoiminta ei ollut minulle entuudestaan kovinkaan tuttua ja opittavaa oli paljon! Olen taustaltani humanisti, joten erityisen vieraalta tuntui taiteen, kulttuurin, luovien alojen tarkastelu elinkeino- ja bisnesnäkökulmasta. Juuri tämän koen kuitenkin olleen myös opettavaisinta ja hyödyllisintä jatkoa ajatellen.


Puolitoista vuotta AGMAssa tuntuu samaan aikaan lyhyeltä ja pitkältä. Listatessani mielessäni kaikkea mitä tuli tehtyä, oli lista lopulta yllättävän pitkä. Pääsin sukeltamaan lisensoinnin maailmaan Brand Licensing Europe -messuilla, matkanjohtajamaan vierailun kesäiseen Tallinnan Telliskiveen, kirjoittamaan AGMAn ensimmäisen strategian ja viestintästrategian, järjestämään koulutuksia ja tapahtumia sekä jakamaan Välittäjä-palkintoja. Helposti mainittavien huippuhetkien lisäksi nautin aivan yhtä paljon kunnianhimoisista ideointihetkistä toimistolla, viikkopalavereista viisaiden kollegoiden kanssa sekä ihan arkipäiväisestä viestinnän suunnittelusta, tekemisestä ja ajastamisesta.

Jane Kärnä ja squishmallow-hahmo.
Jane Brand Licensing Europe -messuille lokakuussa 2023

Jokainen koulutus, tekemäni haastattelu ja monet keskustelut jäsenistön ja toimijoiden kanssa opettivat jotakin uutta, herättivät mielenkiintoani ennestään ja tarjosivat uusia näkökulmia. Oli mahtava kuulla kokeneiden toimijoiden uratarinoita, onnistumisia ja uusia avauksia sekä sitä miten ala ja toimintaympäristö ovat kehittyneet vuosien varrella.


Yhdessä olemme enemmän

Aloittaessani AGMAssa, edellisistä live-tapahtumista oli kulunut aikaa, kun korona oli useana vuonna laittanut kapuloita rattaisiin. Onneksi pääsin omana tuottaja-aikanani tuomaan toimijoita yhteen kasvokkain, sillä hienoimpia juttuja oli se vilpitön jälleennäkemisen riemu, vahva yhteishenki ja kollegiaalinen tuki, joka tapahtumissa huokui kerta toisensa jälkeen. Yhteisöllisyys on yksi AGMAn tuoreen strategian arvoista ja merkityksellisen yhteisön ja vertaisverkoston luominen yksi strategian tavoitteista. Useista eri tapahtumissa käydyistä keskusteluista todella huokui se miten tärkeä AGMAn kaltainen alan toimijat yhteen kokoava taho on. Välittäjinä toimivat yritykset ovat usein pieniä, joten on arvokasta, että joku voi viedä joukon asiaa eteenpäin ja että on mahdollisuus löytää vertais- ja sparrailutukea vastaavissa tilanteissa olevista. Kuten strategiaankin kirjattiin “uskomme, että yhdessä olemme enemmän”.


Uusi näkökulma

Kuten mainitsin, olen aiemmin lähestynyt luovia aloja, taidetta ja kulttuuria ensisijaisesti itseisarvon näkökulmasta. On kuitenkin ollut jo vuosia selvää, että argumentoidessa niiden puolesta, tämä ei ole monille riittävää. Onkin ollut minulle todella arvokasta ja innostavaa, erityisesti nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa, päästä syventymään luoviin aloihin erityisesti bisnesnäkökulmasta. On ollut harmillista huomata ja kuulla useissa alan toimijoiden keskusteluissa kuinka luovien alojen tukeminen nähdään ikään kuin hyväntekeväisyytenä, vaikka tutkimukset osoittavat alalle myönnettävien tukien tuottavan jopa kymmenkertaisen tuotoksen (Holm & Tyynilä, 2021). Miten siis saada päättäjät ymmärtämään leikkausten tuottavan säästöjen sijaan tappiota? Olisipa minulla tarjota tähän vastaus. Uskon kuitenkin toimijoiden jatkavan päämäärätietoisesti työtä luovien alojen eteen ja varmasti voin tehdä siinä myös itse oman osani jatkossa.


Olisipa kaikilla välittäjä

Yksi projekti, joka jää varmasti mieleeni on tämän kevään Välittäjä-palkinnot. Minua on aina liikuttanut se kun yhteisö ehdottaa ja palkitsee keskuudestaan ansioituneita kollegoita. Olikin ihanaa lukea yhteisön jäsenten ehdotuksia palkintojen saajiksi sekä välittäjien upeista aikaansaannoksista. Myös palkintojen jakotilaisuudessa oli välitön, lämmin ja kannustava tunnelma. Välittäjä-palkinnot tuntuivat merkitykselliseltä myös siksi, että se on arvostava tapa nostaa välittäjien työtä esiin.


Välittäjät mahdollistavat sen että luova tekijä voi keskittyä luovan työn tekemiseen. Toisinaan oman varsin henkilökohtaisen tuotoksen myyminen voi tuntua vaikealta, siksi on upeaa, että tähän on olemassa oma ammattikuntansa – välittäjät! Välittäjät voivat tehdä toki paljon muutakin kuten Vuoden edustettavaksi valittu Linda Liukas kirjoitti kiitospuheessaan: “Aina kun kerron mitä kaikkea managerini tekevät - hinnoittelevat, neuvottelevat ja priorisoivat töitä, mutta pelastavat myös kadonneita juhlamekkoja, kuvauslokaatioita ja huulipunarajoja - on vastauksena huokaus ja jokin versio seuraavasta lauseesta: kaikilla pitäisi olla työssään manageri”. Linda tiivistää mielestäni hyvin välittäjien kullanarvoisuuden. Ja todella, olisipa kaikilla välittäjä!


Kiitos ja näkemiin!

Loppuun haluan vielä kiittää kaikkia AGMAn hallituslaisia sekä nykyisiä ja entisiä työntekijöitä. Erityisesti haluan kiittää nykyistä toiminnanjohtajaa Riittaa, jonka kanssa ollaan ideoitu villisti ja saatu paljon aikaan suht lyhyessä ajassa. Kiitos myös kaikille AGMAn jäsenille yhteistyöstä ja yhteisistä hetkistä. Kiitos ylipäänsä koko AGMAlle, välittäjäkentälle ja luovien alojen toimijoille tärkeistä opeista ja inspiroivasta määrätietoisuudesta alan tulevaisuuden edistämisessä.


Ihanaa kesää kaikille, moikataan kun tavataan!

Comments


bottom of page