top of page

AGMAn perustajajäsen, AV-alan konkari ja välittäjätoiminnan pioneeri


Marit Hohtokari, KREAM Helsinki, AGMAn hallituksen varajäsen.

Marit Hohtokari on yksi AGMAn perustajajäsenistä ja ollut mukana AGMAssa sen koko historian ajan. Maritilla on takana vuosikymmenten työskentely luovien alojen parissa. Työurallaan hän on toiminut muun muassa AV-alan toimialajärjestön toiminnanjohtajana sekä erilaisissa rooleissa lukuisissa televisiotuotannoissa.


Ilman Maritia tuskin olisi AGMAa tai välttämättä edes koko agenttien- ja managerien ammattikuntaa Suomessa: “Ollessani AV-alan toimialajärjestön toiminnanjohtajana tutustuin moniin luovien alojen toimijoihin. Huomasin, että monien jakama haaste oli se, että he olivat pieniä toimijoita eikä kasvua ollut tapahtumassa. Tämä johtui siitä, että luovien alojen tekijöiden voi olla vaikea myydä omaa työtään, sillä luomistyö on niin tunteikas ja herkkä prosessi. Minusta oli selkeää, että tarvittiin välittäjiä, jotka myisivät luovien tekijöiden työn tuloksia!”


Tästä inspiroituneena syntyi Sillanrakentajat- projekti, jolle myönnettiin ESR-rahoitus ja työryhmä alkoi kehittää luovien alojen agenttien ja managerien ammattikuntaa. Vuonna 2009 perustettiin AGMA ry., jonka toiminnanjohtajana Marit toimi ensimmäiset vuodet.


“Minulla lienee kyky havaita markkinoilla olevia osaamisen aukkoja ja koska olen kärsimätön julkiseen asioiden edistämiseen, ryhdyn toimeen mieluiten itse”, Marit kuvailee. “Luotan siihen, että oikeat ihmiset löytyvät oikeaan aikaan ja paikkaan ja puute tulee korjattua. Olen hyvä käynnistämään ja saattamaan uudet kokonaisuudet kasvu-uralle, mutta sen jälkeen haluan, että itseäni paremmat ihmiset jatkavat sen kehittämistä ja kasvua. Yksi vahvuuteni on laajat elävät verkostot, jotka helpottavat oikeiden ihmisten saattamista yhteen. Headhunterina olisin ehkä rikas, mutta minua motivoi rahaa enemmän halu auttaa ihmisiä saavuttamaan omat tavoitteensa ja menestymisensä.”Lisensoinnin esiinmarssi


2010-luvun alussa Bolognan lastenkirjamessuilla Marit huomasi, että lisensoinnissa on paljon toistaiseksi hyödyntämätöntä potentiaalia. Suomessa ei tuolloin puhuttu lisensoinnista vielä juuri yhtään. Vaikka Muumit ja Angry Birds seikkailivat eri tuotteissa, mutta niistä ei puhuttu julkisesti lisensointina.Tästä käynnistyi taas uraauurtava työ: “Pidimme lisenssibisnesseminaareja, jossa yritimme uranuurtaja Heikki Laanisen kanssa selkeyttää, mistä lisensoinnissa on kysymys. Siitä alkoi lisensoinnin laajempi tunnettuus ja markkinoiden kasvu myös Suomessa.”KREAM Helsingin edustajana hallituksessa


Nyt Marit on mukana AGMAn hallituksen varajäsenenä, tuoden toimintaan osaamisensa ja kokemuksensa. Hallituksessa hän edustaa KREAM Helsinkiä. KREAM Helsinki osuuskunta on luovien alojen monenlaisten asiantuntijatehtävien toteuttaja.


“Olisi melkein helpompi sanoa, mitä KREAM Helsinki ei ole!, Marit kuvailee. “Toiminta lähti liikkeelle aineettomien oikeuksien kaupallistamisesta, mutta nykyään olemme myös muun muassa AV-tuotantoyhtiö ja showroom, jossa on esillä edustettaviemme tuotteita.”Hallituksen rooli ja AGMAn tulevaisuudenvisio


Maritin mielestä hallituksen tehtävä on luoda visio AGMAn tulevaisuuteen ja laatia strategia tavoitteiden saavuttamiseen. Hallitus on myös toiminnanjohtajan tuki ja sparraaja.


“Hallituksen ja työntekijöiden yhteistyö on tärkeää. Työntekijöiden on tunnettava, että he voivat tukeutua hallitukseen eivätkä jää yksin hyvinä päivinä, eikä mahdollisia vaikeuksiakaan kohdatessa.”


Marit toivoo, että AGMA onnistuu nyt ja jatkossa tavoittamaan kaikki jäsenensä, myös ne, jotka eivät ole edustettuina hallituksessa. Marit näkee tärkeänä, että kaikki jäsenet kokevat olevansa huomioituja ja arvokkaita.


“Jonkinlaista visiotani AGMAlle voisi olla se, että AGMA vahvana välittäjätoiminnan substanssiosaajana olisi vielä joskus jollakin tavalla mukana myös tulevaisuuden välittäjätoimijoiden kouluttamisessa!”


תגובות


bottom of page