top of page

Hallitus 2021: Urpu Strellman / Helsinki Literary Agency


Urpu Strellman
Kuva: Evelin Kask

Urpu Strellman on AGMAn hallituksen jäsen.


”Olen työskennellyt kirjankustannusalalla vuosituhannen alkuvuosista alkaen, pisimpään kustannustoimittajana ja kustannuspäällikkönä. Viime vuodet olen käyttänyt kirjallisuusagentuuri Helsinki Literary Agencyn toiminnan käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen.


Helsinki Literary Agencyn perustivat vuonna 2017 kirjankustantamot Gummerus, Schildts & Söderströms ja Teos. Vuonna 2019 neljänneksi omistajaksi liittyi Siltala. Näiden neljän toimintavuoden aikana agentuuri on kasvanut suomalaisen laatukirjallisuuden lippulaivaksi, joka edustaa tällä hetkellä noin 120:tä suomalaista kirjailijaa ja kuvittajaa kaikista kirjallisuuden lajeista. Joukkoon kuuluvat muiden muassa Finlandia-voittajat Kari Hotakainen, Juha Hurme, Leena Krohn, Anni Kytömäki, Ulla-Lena Lundberg, Riikka Pelo, Mikko Rimminen, Pirkko Saisio ja Jukka Viikilä.


Agentuurissa työskentelee lisäkseni kolme kirjallisuusagenttia, jotka kaikki ovat kirja-alalla myös jotain muuta: kääntäjiä, kustantajia, kirjailijoita sekä viestinnän ja tapahtumajärjestämisen taitajia. Itse olen harrastellut kirjoittamista käsittelevän tietokirjallisuuden kirjoittamista.


Kuten kirja-alalla aina, myös kirjallisuusagentuurissa yhdistyvät kulttuuriset ja taloudelliset päämäärät. Helsinki Literary Agencyn keskeisin tavoite on kulttuurinen: rakentaa pitkäjänteisesti kansainvälisiä uria kirjailijoilleen. Tämän tavoitteen saavuttaminen tietysti toteuttaa myös taloudellisia päämääriä. Työn taustalla oleva pohjasyy on mittakaavaltaan merkittävä molemmissa suhteissa: koska Suomessa kirjamarkkinoiden kasvun rajat ovat jo hyvän aikaa sitten tulleet vastaan, markkina-alueen laajeneminen maailmalle on olennaista koko suomalaisen kirjallisuuden tulevaisuudelle.”

Comments


bottom of page