top of page

Haastattelussa Vuoden välittäjä 2024 Heini Merkkiniemi

AGMA jakoi toukokuussa kolmannen kerran Välittäjä-palkintoja. Voittajat valitsi tehtävää varten koottu raati yleisöltä tulleiden ehdotusten pohjalta. Vuoden välittäjäksi valittiin Outsider Art Festivalin toiminnanjohtaja Heini Merkkiniemi.


Palkinnon perusteluissa Heiniä kuvailtiin muun muassa uraauurtavaa työtä tekeväksi monialaiseksi ammattilaiseksi, jonka toiminta on luovaa, eettistä ja rajat ylittävää. Haastattelimme Heiniä tuoreeltaan voiton jälkeen hänen urastaan ja välittäjätoiminnasta yleisemmin.

Hymyilevä Heini Merkkiniemi Välittäjä-palkinnon ja kukan kanssa kesäisessä Helsingissä.
Kuva: Teemu Kuusimurto

Millaista on toimia välittäjänä alallasi?

Välittäjän työ on tosi mielenkiintoista, monimuotoista ja kiinnostavaa työtä. Pidän erityisesti siitä, että saan tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa monialaisissa verkostoissa ja oppia joka päivä jotain uutta. Minulle on myös tosi tärkeää, että työni on yhteiskunnallisesti merkityksellistä ja vaikuttavaa.


Outsider-taidekentän välittäjätyö on suurelta osin pioneerityötä, sillä alalta on puuttunut monia sellaisia rakenteita, joita muilla taiteilijoilla jo on. Pertin valinnassa olemme viimeisen viiden vuoden ajan paikanneet tilannetta perustamalla outsider-taiteilijoille oman agentti- ja manageripalvelun, kaupan ja gallerian, festarin, radio-ohjelman, työllisyys- ja mentoriohjelmia ja pitämällä meteliä taidekentän ulkopuolisten puolesta. Se on tuntunut tosi tärkeältä.


Välittäjän työ on myös vaativaa ja täynnä epävarmuustekijöitä. Menestyminen luovilla aloilla edellyttää ajankohtaisen tiedon ja taidon lisäksi pitkäjänteisyyttä, hyviä hermoja, yhteistyö- ja ratkaisukykyä. Huumori ei ole myöskään pahitteeksi, on kivempaa tehdä hommia kun on hyvä meininki. Onneksi kaikkea ei tarvitse myöskään osata itse, vaan aina löytyy joku taitava tiimin jäsen tai välittäjäkollega, jolta kysyä neuvoa. On tosi tärkeää myös huolehtia omasta jaksamisesta, alalla edelleen uuvutaan liian usein.


Mikä on suurin muutos, minkä olet nähnyt välittäjätoiminnassa urasi aikana?

Tekisi mieli sanoa, että mitä ei olla nähty? Olemme viime vuodet tehneet työtä keskellä suurta muutosta, joka koskettaa laajasti luovien alojen toimintakulttuuria, toimintaympäristöä, liiketoimintaa ja kuluttamisen tapoja. Esimerkiksi musiikkibisnes on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes täysin. Muutoksia ovat tuoneet teknologinen kehitys sekä sisältöjen tuotanto- ja jakelutapoihin, kuluttamiseen, myyntiin ja markkinointiin liittyvät muutokset. Toisaalta globaalien kriisien, sotien, ilmastokriisin ja pandemiatilanteen myötä luovilla aloilla ollaan entistä valveutuneempia, vastuullisempia ja vahvemmin mukana yhteiskunnallisen muutoksen ytimessä, ratkaisemassa kestävyysmurroksen tuomia haasteita. Se on minusta tosi kiinnostavaa. Samalla maailman meno huolettaa. Vaikuttaa siltä, että yhteiskunnan ulkopuolisten joukko kasvaa. Tätä on tärkeää pohtia myös luovilla aloilla.


Mitä konkreettisia tuloksia välittäjän työssä saa aikaan?

Luovan työn tulokset ovat kulttuurisia, sosiaalisia ja taloudellisia. Mun työpöydällä on usein samaan aikaan eri kokoisia tehtäväkokonaisuuksia, taiteellisia projekteja, tapahtumia ja rakenteellisia uudistuksia, kuten uusia toimintamalleja ja työllistymisen polkuja.


Välittäjänä sitä juhlii tietysti artistien saavutuksia ja niiden kautta välittäjän työ myös konkretisoituu taiteilijoille. Outsider-taiteilijat ovat usein taiteellisesti omaäänisiä ja todella tinkimättömiä, mitä ihailen suuresti. Konkretiaa on järjestää heidän projekteilleen laadukasta tuotantotukea kuten muillekin taiteilijoille. Tänä kesänä juhlitaan esimerkiksi hammondtaiteilija Kalle Salosen uutta 3X3 -levyä. Kalle on säveltänyt uutta musiikkia kolmelle hammondille. Levy tulee ulos 12.6. ja bändi esiintyy Espan lavalla. Viikoittain mua ilahduttaa myös Pertin valinnan oma radio-ohjelma, joka nostaa esiin outsider-taiteilijoita ja marginaalista musiikkia. Juhlimme myös jokaista kulttuurin tekijää, joka työllistyy Pertin valinnan työllistämisohjelman kautta.

Kuva: Teemu Kuusimurto


Kerro jostakin välittäjäurasi merkittävästä käännekohdasta?

Merkittäviä juttuja on paljon. Pertin valinnan ja Outsider Art Festivalin perustaminen on varmasti yksi sellainen. On ollut hauskaa käynnistää uutta toimintaa yhdessä outsider-taiteilijoiden kanssa. Pertsa ja OAF ovat kasvaneet nopeasti tärkeäksi tuotantoalustaksi outsider-taiteen tapahtumille ja projekteille. Kansainväliset avaukset ja yhteistyö ovat olleet mulle ammatillisesti tärkeitä. Viime vuonna järjestimme suomalaisen outsider-taiteen suurimman kansainvälisen show case – tapahtuman Pariisissa, missä oli mukana yli 60 eri alojen taiteilijaa. Se oli tosi upea juttu!


Minkä neuvon antaisit välittäjäksi haluavalle tai sitä uraa harkitsevalle?

Ei muuta ku hommiin vaan!


Mitä Vuoden välittäjä -palkinto merkitsee sinulle ?

Vuoden välittäjä- palkinto on upea juttu! Iloitsen siitä kovasti ja olen kiitollinen tästä tunnustuksesta. Palkinto tekee näkyväksi välittäjän työtä ja luovien alojen osaamista, mikä on tosi tärkeää.


Onko vielä jotain mitä haluaisit sanoa?

Kiitos AGMA! Todella tärkeää, että välittäjillä on oma taustayhteisö. Arvostan suuresti yhdistyksen toimintaa ja perustajajäsenten tekemää työtä luovien alojen toimintaedellytysten puolesta.


Työn iloa ja aurinkoista kesää kaikille!
Kaikki vuoden 2024 Välittäjä-palkitut perusteluineen voit lukea täältä.


Commentaires


bottom of page