top of page

Finska teaterclowner presenterar Don Quijote i Göteborg och StockholmRed Nose Company – en av Finlands kändaste teatergrupper – anländer till både Göteborgs och Stockholms Fringe-festivaler i september 2022 med Miguel de Cervantes klassiska verk Don Quijote.


”Det är alltid trevligt att få komma till Sverige”, berättar skådespelaren Tuukka Vasama. ”Dels för språkets skull – svenska är mitt andra hemspråk. Vi ser fram emot Fringe-festivalerna i Stockholm och Göteborg, och hoppas kunna knyta nya intressanta kontakter. Det ljuvligaste är att spela inför en ny publik. I bästa fall får både åskådarna och skådespelarna uppleva nånting nytt.”


Don Quijote är modern av alla road trips. Vad har La Manchas heta slätter och Nordens oändliga landsvägar gemensamt? Vad är mänsklighet, och vad får oss alla att skratta? Föreställningen gör en rundtur i Europa samtidigt som den tar itu med teman såsom mänsklighet, vänskap, idealism och rättvisa. Föreställningen fick premiär den 24 januari 2019 i Helsingfors, och kan nu ses för första gången i Sverige den 8–9.9 (Göteborg) och 14–15.9 (Stockholm).


”Vi har nått otroligt mycket framgång i Finland, men har redan i flera års tid börjat blicka även utanför våra egna gränser”, säger skådespelaren Timo Ruuskanen. ”Vi har övat in engelska och svenska versioner av våra föreställningar, och skulle gärna utöka vår turnéverksamhet i Sverige och internationellt.”


Red Nose Company – känd för sina röda näsor – är en av Finlands mest aktiva turnéteatrar. Deras föreställningar är en unik kombination av clowneri, interaktiv teater, överraskande musik och aktuella teman. Den prisbelönta skådespelarduon Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama har jobbat tillsammans i tio års tid. De beskrivs som samspelets och tajmningens mästare.


Red Nose Company turnerar för stunden med fem föreställningar: Frankenstein (EN, SV), Babylon (EN), Don Quijote (EN), Löpgravsvägen (EN) och Kejsarens nya kläder (EN, SV). Red Nose Company uppträder med Löpgravsvägen i Borås Stadsteatern för en finskspråkig publik den 10 september 2022.


Gothenburg Fringe Festival och Stockholm Fringe Festival är multidisciplinära kulturfestivaler som firas den 7–11 september i Göteborg och 13–17 september i Stockholm. Fringefestivalen är ett koncept som startades i Edinburgh i Skottland 1947 och idag finns i ungefär 200 länder.


Gothenburg Fringe Festival

8–9 september kl. 19–20.30

Plats: Kvartersscenen 2Lång

Språk: engelska


Stockholm Fringe Festival – STOFF

14 september kl. 20.30–21.30

15 september kl. 14–15

Plats: Telefonfabriken

Språk: engelska


”[Ruuskanen och Vasama] är virtuost samspelta, en maskin som blandar det impulsiva och det sofistikerade.”

– Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser, 20.9.2019För mera information och intervjuförfrågningar:

Essi Brunberg, kommunikationskoordinator

+358 40 620 8122 / essi@pragmahelsinki.fi

Pragma Helsinki


Comments


bottom of page