AGMAn alkuvaiheet
Marit Hohtokari, luovien alojen kehittäjä ja AGMAn pääsihteeri vuosina 2009-2014
Vuonna 2009 käynnistyi kolmen vuoden Sillanrakentajat-projekti, jonka tarkoitus oli kehittää Suomeen luovien alojen agenttien ammattikunta, toimintakulttuuri ja markkinat. Projektissa kehitettiin välittäjätoiminnan käytäntöjä, laadittiin yleiset toimitusehdot ja sopimusmallit, kokeiltiin erilaisia toimintatapoja sekä perustettiin useita uusia agenttiyrityksiä ja AGMA. Hankkeessa kehitettiin ja testattiin myös Suomi-asema-formaatti, joka on toiminut pohjana myöhemmin toteutetuissa vientiprojekteissa. "Valmennusohjelman onnistuminen ja tavoitteiden saavuttaminen oli ainoastaan innostuneiden ja yhteisen tavoitteeseen sitoutuneiden osallistujien ja osatoteuttajien ansiota", kertoo Sillanrakentajat-projektipäällikkönä toiminut Marit Hohtokari, itsekin AGMAn jäsen ja entinen pääsihteeri sekä pitkän linjan luovien alojen kehittäjä.
AGMAssa oli alkuun noin 20 jäsentä, joista osa oli vielä yrittäjyyttä ja agentointia harkitsevia henkilöjäseniä. Vuosien kuluessa yhdistyksen koko on noussut 31 jäsenyritykseen. Monet perustajajäsenet toimivat edelleen välittäjinä omilla aloillaan joko kokopäivätoimisesti tai osa-aikaisesti, mutta joukkoon on liittynyt sittemmin myös uusia välittäjätoimijaorganisaatioita, joilla on jo vakiintunut asema omalla sektorillaan.
"Agenttien ammattikunnan tuloa Suomeen on ollut mielenkiintoista seurata ja samalla kehittää omaa toimintaa. Edelleen hämmästelen, miten eri toimialoja edustavat agentit puhuvat niin samaa kieltä. Ihan mainio kilta tämä AGMA!", sanoo AGMAn yksi perustajajäsenistä ja yhdistyksen pohjoisin jäsen, Kaisa Kerätär Sisältötoimisto Wariasta, joka toimii Oulun alueella.