top of page

Julkinen rahoitus luoville tekijöille - mahdollisuuksia boostata luovan alan yrityksen kehittämistä

Kuva päivitetty 24.1.2019

Ohessa on kuva, joka esittelee yleisimmät julkiset tuet yrityksille. Mukana kuvassa ovat myös luoville aloille erityisesti kehitetyt rahoitusinstrumentit. 


Kaavio, joka kuvaa tarjolla olevia julkisen rahoituksen vaihtoehtoja luoville toimijoille


Käytä kuvaa näin:

a) Lataa kuva koneellesi klikkaamalla ylläolevaa kuvaa. Tällöin saat kuvassa olevat rahoitusinstrumenttien sivuille vievät linkit toimimaan. Esimerkiksi Digidemo-otsikko on linkitetty AVEKin vastaavalle DigiDemo-sivulle. 

b) Valintapolkua ohjaavat kuvan vasemmassa laidassa olevat kysymykset hakijalle. Lisäksi kuvan keskellä yläosassa näkyvät eri rahoituksen kohteena olevat kehittämistarpeet.

c) Kuvan alareunassa on lueteltuna rahoittajat. Väripallo osoittaa kunkin rahoitusinstrumentin kohdalla, kuka rahoitusta tarjoaa.

Esimerkkipolku:

  • Millainen yritysmuotosi on? - Osakeyhtiö.

  • Mihin kehityskohteeseen rahaa tarvitset?  - Aiomme tutkia voisimmeko toimia parissa-kolmessa uudessa maassa eli tarvitsemme rahaa uusien markkinoiden avaamiseen. Projekti liittyy taiteiden välittämiseen tietyssä formaatissa. 

  • Mihin rahaa projektissa käytetään? - Ulkopuolisiin ostoihin sekä omiin palkkoihimme, kyseessä on messu- ja markkinoihin tutumisprojekti, josta aiheutuu meille sekä ulos maksettavia konsultti- ja messukustannuksia että oman henkilöstömme matka- ja palkkakuluja.

TULOS: Voisitte hakea OKM:n kulttuurivientiavustusta, jolla voi kattaa sekä ulkopuolisia että omia kustannuksia. Käytössäsi on myös Business Finlandin (ent. Tekes) tarjoamat Explorer- ja Messuavustus-rahoitukset ulkopuolisiin ostoihin. Jos hanke suuntautuu kehitysmaahan, kannattaa harkita Finnpartnership-rahoitusta. Myös muutamat muut Business Finlandin rahoitukset saattaisivat sopia tarpeeseenne. Ota yhteys rahoittajiin ja selvitä soveltuvuus. 

Yleisiä huomioita julkisesta rahoituksesta: 

1. RAHOITUKSEN TOIMINTA JA KRITEERIT: Tutki huolella AINA kunkin rahoitusinstrumentin toimintamalli (kenelle, milloin, miten) sekä sen myöntökriteerit, jotta rahoitustarpeesi ja rahoitusmuoto kohtaavat oikein.

2. DE MINIMIS: Suurin osa julkisista yritystuista on ns. de minimis -rahaa, jota yrityksellä voi kuluvan ja kahden edellisen tilikauden aikana olla yhteensä 200 000e. Yritys on itse vastuussa rahoituspotin koon seurannasta. 

3. MAKSATUSAIKATAULU: Monet rahoitusinstrumentit ovat takautuvasti eli kulujen syntymisen ja maksamisen jälkeen tilitettäviä avustuksia. Tilitys edellyttää kirjanpidossa näkyviä, rahoittajan hyväksymiä kustannuksia. 

4. YRITYSMUOTO: Suurin osa kuvassa näkyvistä rahoitusinstrumenteista on tarkoitettu sellaiselle yritykselle, joka maksaa ennakonpidätyksen alaisia palkkoja (esim. osakeyhtiö). Toiminimi ei silloin voi hakea ko. rahoitusta. Osuuskunta tulkitaan tilanteesta riippuen vaihtelevasti, joten tarkista rahoittajan kanta osuuskunnan rahoitusmahdollisuuksiin. 

5. KOMMUNIKOI: Ole yhteydessä rahoittajan ilmoittamaan yhteyshenkilöön ja tarkista rahoituksen sopivuus ja ehdot, jotta ne sopivat juuri sinun yrityksellesi. 

Käyttöehdot:   

Kuvaa saa jakaa vapaasti. Kuvan tuotannosta vastaava AGMA pidättää oikeudet muutoksiin. AGMA ei vastaa siitä, miten yksittäiset hakijat onnistuvat rahoitushakemuksissaan. Onnea hakuun!

Comentários


bottom of page