top of page

Outsider-taidetta välittämässä: Pertin Valinnan maailmanvalloitus


Shoreditchin trendikkäällä alueella Protein Studioilla kuhisee punkhenkistä porukkaa. Kadulle avautuvaan tilaan on rakennettu kauppa ja taidenäyttely muutamaksi päiväksi. Siellä luovan työn tuloksia tarjoaa Pertin Valinta, tai Lontoossa kun ollaan: Pertti’s Choice. Popup-tapahtuma esittelee ja myy suomalaisten outsider-taiteilijoiden tekemää taidetta ja tuotteita. Avajaisissa tilan kaksi salia täyttyy nopeasti sekä Lontoon suomalaisista että paikallisista luovista aloista ja vammaistyöstä kiinnostuneista ihmisistä. Pääroolissa ovat taidetta tekevät itse.

Ihmisiä istumassa rivissä takanaan seinä, jossa mustissa kehyksissä mustavalkoisia piirroksia.

Avajaisillan paneelikeskustelussa taiteilija Tanya Raabe-Webber, Suomen Lontoon kulttuuri-instituutin johtaja Emilie Gardberg, malli ja valokuvaaja Maija Mattila, New Beatin toimitusjohtaja Heini Merkkiniemi ja taiteilija-yrittäjä Sami Helle. Taustalla Kalevi Helvetin teoksia kokoelmasta New York Plague.

Pertin Valinta on suomalainen taidekollektiivi, joka tarjoaa kehitysvammaisille ja muille ns. outsider-taidetta tekeville eli perinteisen taidemaailman ulkopuolella toimiville alustan taiteen ja tuotteiden esittelyyn ja myyntiin. Pertin valinta toteuttaa myös projektiluonteisia tuotantoja ja tapahtumia sekä välittää taidetta, kuten nyt täällä Pertti’s Choicessa. Kollektiivin taustalla on nyttemmin toimintansa lopettaneen Pertti Kurikan Nimipäivät -punkyhtyeen puuhamiehet Pertti Kurikka, Sami Helle, Kari Aalto ja Toni Välitalo, joiden perustama Daatso Oy toimii Pertin Valinnan taustaorganisaationa. Lisäksi noin vuoden vanhaa Pertin Valintaa on ollut perustamassa Lyhty ry, joka tukee kehitysvammaisten arkea ja osallistumista yhteiskuntaan.

Keltaiselle paperille mustalla painetun käsiohjelman yläreuna, jossa teksti "Pertti's Choice, we're coming to let's go. Kalle Pajamaa"

Pertti's Choicessa toteutettiin neljän kuvataiteilijan myyntinäyttelyt.

Daatson ja Lyhdyn lisäksi Pertin Valintaa on ollut rakentamassa AGMAn jäsenyritys New Beat, jonka toimitusjohtaja Heini Merkkiniemi on suunnitellut Pertin Valinnan liiketoimintakonseptin ja toimii Pertti’s Choicen kehittämistoiminnan johtajana. New Beat on välittäjätoimintaa ja partneruuksia kehittävä ja toteuttava yritys, jonka tavoitteena on uudistaa työelämää ja yhteiskunnan ilmiöitä taiteen keinoin. ”Outsider-taide on tässä kontekstissa eli vientituotteena uusi ajatus ja tuo yhteen niin luovia aloja, kestävää kehitystä ja eettistä liiketoimintaa kuin osallisuuden ja työllistämisen uusia muotojakin. Tavoitteena on mahdollistaa raikkaalla tavalla monialaista toimintaa niin yritysyhteistyössä, taiteessa kuin kehitysvammaisten yhteiskunnallisen aseman kehittämisessäkin”, kertoo Merkkiniemi.

Kaksi miestä, vasemmanpuoleinen istuu, oikeanpuoleinen seisoo, taustalla seinä, jolle ripustettu kaksi valokuvateosta, toinen vihreäsävyinen ja toinen mustavalkoinen.

Avajaisyleisöä ja Kalle Pajamaan ja Pekka Elomaan valokuvateoksia kokoelmasta "We're coming to let's go".

Pertin Valinta esittelee vaihtuvan portfolion taiteilijoita ja luovan työn tekijöitä. Kollektiivilla on sekotavarakauppa ja galleria Helsingin Alppilassa, jossa voi tutustua suomalaisiin outsider-taiteen nykytekijöihin. Lontoon popupissa esillä oli taidenäyttelyn, esitysten ja tuotteittensa muodossa yli kolmekymmentä taiteilijaa visuaalisen taiteen, musiikin, valokuvan, elokuvan, esittävän taiteen, kirjallisuuden ja käsityötaiteen aloilta. ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun outsider-taide nousee näin vahvasti esille Suomen kulttuuri-instituuttien kautta. Arvostan todella paljon tätä avausta ja kaikkien tätä tapahtumaa tukeneiden ihmisten ja organisaatioiden panosta. On upeaa, että marginaalista nousee myös uusia teknologisia innovaatioita, joiden avulla taiteesta tulee entistä saavutettavampaa, kuten virtuaalista tarinankerrontaa. Lontoossa on vahvasti esillä erityisryhmien työllistyminen ja yrittäjyys, joka vaikuttaisi olevan esimerkiksi kehitysvammaisille hyvä tapa työllistyä kulttuurialalla. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta ja hyviä ideoita brittiläisiltä kollegoilta, joita voimme soveltaa Suomessa. Parhaillaan kehitämme esimerkiksi sopimusmalleja Muusikkojen liiton juristin Lottaliina Pokkisen kanssa. Myös AGMA on ollut meille arvokas tuki välittäjätoiminnan asiantuntijana. Tällainen monialainen yhteistyö on erittäin tärkeää ja mahdollistaa tulevaisuudessa aivan uudella tavalla sekä taiteellisen työn tekemistä että välittämistä kotimaassa ja kansainvälisesti”, Merkkiniemi linjaa.

Musta kori jossa rullatuja kangasprinttejä, kaksi päällekkäin olevaa tarjotinta, alempi pyöreä vaaleanpunainen jossa sienikuviointia, ylempi nelikulmainen sininen jossa pääkallo.

Pertin Valinnan design-tuotteita.

Kaupalliset päämäärät ovat keskeisiä, mutta Pertin Valinnan toiminnan syvässä ytimessä on yhdenvertaisuus ja siihen pyrkiminen kaikessa toiminnassa. Pertin Valinta toimii yhteiskunnallisena yrityksenä jonka tuotto ohjataan toiminnan kehittämiseen ja osatyökykyisten työllistämiseen. ”Meidän toimintamme tavoitteena on euroopanlaajuinen yhdenvertaisuus. Haluan että ihmiset näkevät minut, eivätkä kehitysvammaani katsoessaan minua. Toiseksi on tärkeää, että kaikilla on oikeus tehdä töitä. Näin ei ole nyt, sillä työllistymisestä tulee vaikeaa, ellei mahdotonta, kun kehitysvamma tulee mukaan keskusteluun. Tämän lisäksi haluaisin, että ihmiset vapautuisivat pelosta ja epäluuloista, joita tuntevat kehitysvammaisia ja toisenlaisuutta kohtaan”, Sami Helle listaa tavoitteita avajaispuheenvuorossaan. Isoja tavoitteita ja asenteiden muutosta tarvitaan, ja Pertin Valinta on yksi tämän muutoksen käynnistäjistä.

Pertti’s Choice-tapahtuma toteutettiin Lontoossa Protein Studiosilla 7.-10.8.2019. Tapahtuman toteuttajina olivat Pertin Valinta ja Suomen Lontoon kulttuuri-instituutti. Mukana tapahtuman toteutuksessa olivat mm. Lyhty ry, IPI Kulmakuppila, Lontoon Suomen suurlähetystö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Muusikkojen liitto.

Eva Lusenius soittaa koskettimia.

Muusikko Eva Lusenius konsertoi avajaisissa. Eevan hame: Muotikuu.

Keskenään keskustelevia ihmisiä, taustalla seinälle ripustettu neljä suurta mustavalkoista muotokuvavalokuvaa.

Avajaisillan yleisöä.


bottom of page